Behandeling bij Tinnitus

Voor wie?

Heb je last van een piep in je oren of in je hoofd? Of heb je last van een geluid dat lijkt op suizen of een bromtoon, een fluittoon, gerinkel, een ruis? Dan zou je tinnitus kunnen hebben. Veel mensen voelen zich hierdoor angstig, paniekerig, machteloos of somber, of dit alles door elkaar. Ook kun je last krijgen van slaapproblemen, concentratieproblemen en oververmoeidheid. Herken je dit? Lees dan verder wat we voor je kunnen betekenen.

Wat is tinnitus

Tinnitus is het waarnemen van een geluid in het oor of in het hoofd, zonder dat er een geluidsbron in de omgeving aanwezig is. Het wordt ook wel oorsuizen genoemd. Tinnitus gaat vaak samen met hyperacusis, oftewel (over)gevoeligheid voor geluid. Hierbij gaat het om echte geluiden om ons heen, maar deze horen mensen anders en vaak harder dan eerst. Tinnitus en hyperacusis kunnen leiden tot grote belemmeringen in het dagelijkse leven, onder andere door angst- of paniekklachten, somberheid, slaapproblemen, concentratieproblemen en vermoeidheid.

Behandeling

Vaak is er aan het tinnitus-geluid medisch weinig of niets te doen. Dit betekent gelukkig niet dat er geen behandeling mogelijk is. Een veel gehoorde boodschap is: ‘leer er maar mee leven’. Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. In gesprekken met de psycholoog kunt u leren hoe u hiermee kunt leren leven.

De behandeling is gebaseerd op een aantal uitgangspunten. Zo wordt er in het begin van de behandeling uitleg gegeven (psycho-educatie) over welke psychische mechanismen een rol spelen bij het ontstaan en in stand houden van de tinnitus en hoe u daar invloed op uit kunt oefenen. Ook wordt er vaak aandacht besteed aan hoe u het tinnitusgeluid kan accepteren in plaats van er tegen te vechten, en hoe u de aandacht kan verleggen van de tinnitus naar de dingen die u belangrijk vindt. Daarnaast kijken we naar hoe u over de tinnitus denkt, en onderzoeken we samen of deze gedachtes kloppend en helpend zijn.

Iedere behandeling is maatwerk: ook al komt de klacht tinnitus bij veel mensen voor, iedereen heeft er op een andere manier last van en gaat er anders mee om. In de intake onderzoeken we op welke manier de tinnitus u beïnvloedt en wat u mogelijk gaat helpen.

De behandeling is gebaseerd op technieken uit de Cognitieve Gedragstherapie en de Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Ook zetten wij regelmatig EMDR in tijdens de behandeling. Dit zijn therapieën die wetenschappelijk bewezen effectief zijn voor tinnitus. Gemiddeld worden er bij tinnitusklachten 8 gesprekken ingepland, maar dit is afhankelijk van de ernst van uw klachten.

Uit onderzoek blijkt dat minstens 85% van onze cliënten na afloop van de behandeling minder klachten heeft. De tinnitus zelf verdwijnt niet, maar het geluid verplaatst zich vaak meer naar de achtergrond en belemmert minder. Ook roept het minder angst en/ of somberheid op. Veel cliënten gaan weer beter slapen en kunnen zich beter concentreren. Enkele voorbeelden van ervaringen na behandeling zijn:

  • “Dankzij de sessies voel ik me weer helemaal oké. Tinnitus beheerst mijn leven niet meer zo intens, ik focus me op de belangrijke en mooie momenten in mijn leven en dat laat ik niet door tinnitus bederven.”
  • “De piep staat niet meer op de voorgrond. De sessies hebben mij doen inzien dat ik een vicieuze cirkel zat en wat ik hieraan kan veranderen. Zoals het wijzigen van mijn slaapritueel en niet meer vermijden naar bed gaan.”
  • “Ik weet nu hoe het zit en dat er wel degelijk wat aan gedaan kan worden, alleen die boodschap doet al zoveel”.
  • “Ik ben nu niet meer angstig over tinnitus. Ik merk dat als ik minder stress heb, mijn tinnitus ook minder wordt.”

 

aanmelden

Podcast tinnitus

Onze behandelaar Erica Mieras werkte als expert mee aan een podcast van FunX (NPO) over tinnitus. Lees daar meer over via onderstaande link en beluister de podcast waarin Erica uitleg geeft over tinnitus en de behandelmogelijkheden.

Podcast

Informatiefilmpje voor verwijzers

voor meer informatie over de inhoud van de behandeling en onze resultaten, kunt u het informatiefilmpje bekijken.